GRIP Methodiek

Toekomstbestendig ontwikkelen begint met zelfinzicht

De GRIP Managementmethodiek is het kloppend hart van onze visie op groeien. Groeien als organisatie, als team en als mens. GRIP geeft inzicht waar je nu staat. Houdt een spiegel voor. En biedt handvatten om het DNA en de veranderbereidheid van een organisatie te optimaliseren. De basis voor anders kijken, anders denken en anders doen.  

Meesterschap-verbondenheid-autonomie

Wat is de GRIP Methodiek?

De universele GRIP Managementmethodiek is gebaseerd op de drie psychologische basisbehoeften uit het Zelfdeterminatie Model van Deci & Ryan (iets aangepast).  

 • Autonomie: wij willen onze ruimte (h)erkennen en vrij kunnen kiezen wat (niet) te doen 
 • Verbinding: wij willen betekenisvol zijn voor onszelf en met een ander 
 • Competentie: wij willen uitgedaagd worden, toevoegen aan een hoger doel en ons effectief voelen  

Hoe meer deze basisbehoeften vervuld zijn in het werk, des te meer je kunt en wilt bijdragen aan de kwantitatieve en kwalitatieve ontwikkeling van de organisatie. Hoe meer je je daar zelfs verantwoordelijk voor voelt. 

P
P
P

Inzoomen op verantwoordelijkheid 

Verantwoordelijkheid gaat over het benutten van je eigen ruimte èn potentieel. Elk verantwoordelijk mens kiest zijn eigen houding en gedrag. En accepteert de consequenties van die keuzes. Of past zijn keuze daarop aan. De GRIP Methodiek optimaliseert het verantwoordelijkheidsproces binnen organisaties. Op een manier die leidt tot een gezamenlijke visie op de groei van die organisatie. 

Wat levert GRIP op? 

 

Voor medewerkers

Op persoonlijk vlak begrijpen medewerkers beter wat hen motiveert om optimaal te presteren. Ze weten beter wat ze nodig hebben om betrokken en bevlogen te zijn. Dit levert een forse verhoging van het werkplezier op. En ja, ook een lager verzuim en minder verloop. Dit geldt zeker voor jonge talentvolle medewerkers die de keuze hebben. 

Voor organisaties

Het succes van elke organisatie staat of valt bij de prestaties van haar mensen. Met de GRIP Methodiek investeer je in de persoonlijke ontwikkeling van je medewerkers. Je geeft ze ook de middelen om te co-creëren en mee te bouwen aan de toekomst. Dit heeft impact op de veranderbereid en het functioneren van een organisatie. 

De 6 stappen van de GRIP Methodiek 

1

Gedrag professionaliseren | Duidelijke definitie en normering van het gewenste kernwaardengedrag 

  2

  Richting kiezen | Duidelijke omschrijving van het bestaansrecht en de relevantie van de organisatie 

   3

   Verantwoordelijkheid organiseren | Duidelijke inrichting van het verantwoordelijkheidsproces 

    4

    Eigenaarschap ontvouwen | Duidelijkheid over zowel gewenste output als gewenst gedrag 

     5

     Samen optimaliseren | Duidelijkheid over co-creëren en aanspreekcultuur  

      6

      Toekomstbestendig ontwikkelen | Duidelijkheid over de af te leggen route 

       resultaat 

       R

       Gedeelde mindset

       R

       Gezamenlijke taal

       R

       Collectief bewustzijn

       R

       Intrinsieke veranderbereidheid

       R

       Werkelijke co-creatie

       R

       Afgebakende skill-set

       GRIP Certificering

       Voor organisaties

       Organisaties die alle stappen doorlopen hebben, worden GRIP gecertificeerd. Hiermee laat je zien dat je niet alleen je organisatie betekenisvol maakt, maar ook je medewerkers. Dat maakt je een nog aantrekkelijkere werkgever.

       Voor consultants  

       Wil jij als trainer, coach of interimmer de GRIP Methodiek inzetten om jouw adviezen te verdiepen? En klanten GRIP gecertificeerd te maken? Word dan GRIP Practioner. Als GRIP Practioner ben je nog interessanter voor opdrachtgevers. 

       Contact

       GRIP levert je veel op, maar vergt ook een investering. In tijd, geld, maar bovenal in jezelf. We begrijpen dat je daar eerst even over wilt contacten. Vul dus gerust dit formulier in.