Van moeizaam aanpassen naar veranderen in DNA

Sommige organisaties bewegen feilloos mee met de moderne medewerker en klant, en alle maatschappelijke ontwikkelingen. Maar voor veel organisaties is dit een worsteling. Wat te doen met het strategisch vierjarenplan dat bij publicatie al in de prullenbak kan? GRIP maakt het aanpassingsvermogen van organisaties onderdeel van het bedrijfs-DNA.

R

Mensen zijn niet verandermoe

R

Mensen hebben juist een enorm aanpassingsvermogen

R

Mensen willen wél serieus genomen worden

In biologische termen zorgt het DNA voor het goed functioneren van een organisme. In organisaties is verantwoordelijkheid dat DNA. Hoe beter verantwoordelijkheid is georganiseerd, hoe beter organisaties functioneren. En meebewegen met veranderende marktomstandigheden, het doorvoeren van nieuw beleid en de implementatie van aangepaste managementprocessen.

In de praktijk is verantwoordelijkheid te vaak niet goed georganiseerd. En heeft het management een ander beeld bij wat daarover is afgesproken dan diegenen die het moeten uitvoeren. En elke onduidelijkheid gaat ten koste van het vermogen van de organisatie om zich aan te passen aan een wereld die snel verandert. En continu verandert.

“Heeft die nieuwe manager eigenlijk gevraagd wat wij willen veranderen? Met onze ideeën is de vorige keer ook niks gedaan”

Veranderen is mensenwerk

Iedere organisatie moet veranderen. Stilstaan is geen optie. De uitvoering van iedere verandering gebeurt door mensen. Om in een continu spiraal te komen van loslaten van oude gewoontes en nieuwe omarmen, moeten mensen zich daar zelf voor verantwoordelijk voor voelen. Daar mede-eigenaar van zijn. Is dit niet het geval, dan komt de opmerking “mensen willen niet veranderen”.

Verandermanagers en gedragsontwikkeling

Maar hoe maak je als management, verandermanager, organisatiedeskundige de veranderbereidheid onderdeel van het bedrijfs-DNA? Primair door mensen werkelijk invloed te geven. Op de processen en cultuur die aangepast moeten worden. Maar bovenal op het professionaliseren van hun eigen gedrag.

Veruit de meeste medewerkers kunnen prima zelf een huis kopen, kinderen opvoeden en organisch meebewegen in onze veranderende wereld. Daar hebben ze geen plannen en maatregelen voor nodig. Vertrouw erop dat ze ook op hun werk echt wel weten dat continu aanpassen van levensbelang is. Sterker, laat ze daar zelf het voortouw in nemen en verantwoordelijk voor zijn. Zo komt het vliegwiel voor permanente verandering echt op gang. GRIP realiseert dit.

“Als Lean Green Belt heb ik ervaren dat ‘inzetten op eigen verantwoordelijkheid’ veel meerwaarde heeft”

Groeisessies

GRIP Practioners ondersteunen zowel medewerkers als organisatie in hun veranderbereid. De bewezen GRIP Groeisessies bieden zelfinzicht, tonen de noodzaak voor permanente aanpassing en hun eigen verantwoordelijkheid daarin. Met tools die beklijven. Met GRIP wordt verandering een thema van ‘motivatie en eigenaarschap’. Een thema van ‘jeetje weer een verandertraject’, naar veranderen als onderdeel van het bedrijfs-DNA.

De visie op veranderen & toekomstbestendig ontwikkelen, tools en Groeisessies van de GRIP Methodiek zijn aanvullend op Scrum, Agile, Lean Six Sigma.

Contact

GRIP levert je veel op, maar vergt ook een investering. In tijd, geld, maar bovenal in jezelf. We begrijpen dat je daar eerst even over wilt contacten. Vul dus gerust dit formulier in.